rss
email
facebook

13 юни, 2013

Cinema City - 4DX

"4DX is the most immersive cinema experience playing full Hollywood blockbuster films with 4D effects. It is another step in enhancing the stimulation of the human senses to further draw you into the movie."


След Arena Atmos Delux, дойде време и за тест на новите 4DX зали в Cinema City Paradise. За целта избрах филма Fast & Furious 6 с надеждата да предложи добро зрелище и интересни ефекти.

Новите зали са реализирани по Южнокорейска технология на CJ CGV и предлагат различни допълнителни ефекти, които не само трябва да впечатлят зрителя, но и да го накарат да се почуства като част от филма. Ефектите в българската версия на 4DX са представение ТУК.

Впечатленията ми от 4DX ефектите:
(скала за оценяване: от 5 до 10)
Движение на седалките: 8
Водни ефекти: 5
Вятър ефекти: 8
Мирис ефекти: 0 (Не усетих такива)
Светлинни ефекти: 5
Други ефекти: 5

И по няколко думи за всеки ефект:
  • Движението на седалките не беше особено добре синхронизирано с целия филм. Имаше доста сцени, в които усещането просто беше странно. Несъмнено беше забавно, но не и реалистично. 
  • Водните ефекти бяха изненадващи и неприятни. Във филма има сцена, в която кола преминава през локва и 4DX сценаристите са решили да изпръскат публиката в този момент.
  • Вятър ефектите бяха най-приятни. В определените за този ефект сцени се включват вентилатори, които обдухват зрителите. Много приятно.
  • Мирис ефектите не ги усетих и съм доволен от този факт. Вероятно в бъдеще ще има заглавия, които да предоставят и такова изживяване.
  • Светлинните ефекти не бяха нищо особено и се изразяваха в присветване на няколко светкавици в синхрон с действието в само една сцена от филма.
  • Под категория Други ефекти поставям странните дюзи, които изстрелват сгъстен въздух около главата на зрителя. За мен това остава и най-неприятната част. Във филма се ползват в сцени с престрелки с цел симулиране на летящи куршуми.

4DX Залите в Cinema City - Paradise Mall са 2, с около 40 места всяка.
Развити са като стандартни зали, но са оборудвани с допълнително 4DX оборудване.



Като цяло съм доволен от изживяването. Филмът не беше от най-подходящите и вероятно в бъдеще ще има по-богат избор на заглавия.

Трудно ми е да подмина, това което ми направи лошо впечатление:
  • Тотална липса на акустичен бас:
По някаква причина дизайнерите на залата бяха решили да заменят акустичния бас с вибратори в седалките. Такъв ефект може да бъде добавка към изживяването, но не и пълен заместител. Имам съмнение, че причината е финансова и е опит да се спестят пари. Това е определен недостатък, който вероятно ще ме откаже от бъдещи посещения в 4DX залите.
  • Малък екран и безлична картина:
Една кино зала обикновено се развива в дълбочина, а не по широчина. Поради тази причина размера на прожекционния екран е винаги ограничен от широчината на помещението. 4DX залите не са изключение, но са в категория малки към средни. Това създава ограничение в размера на екрана, което пък създава усещането, че по-скоро гледате домашния си телевизор, отколкото модерно кино (ако седите от 7ми ред нагоре).
  • Безличен звук:
Ако приемем, че Атмос е топ визуално и акустично постижение, то за 4DX залата можем спокойно да кажем, че е изключително посредствена. Звуковото качество и ефекти бяха на много ниско ниво. Причината вероятно отново е спестяване на разходи.

4DX vs Atmos vs IMAX
За 2D прожекции: IMAX
За 3D прожекции: Atmos + RealD 3D 
За Нещо различно: 4DX

Cinema City 4DX - Повече информация Тук.
4DX Demo - Демо Тук.
CJ 4DX - Повече информация Тук.