rss
email
facebook

18 март, 2012

Optical vs Mechanical...

От известно време усещам липса на свободно място по твърдите дискове, които притежавам. Тази липса ми създава известни неудобства, като в повечето случаи, за да запиша нещо ново се налага да изтрия нещо старо. Целият обем, с който разполагам са 1300 гигабайта, разположени на два отделни HDD. В ерата на HD медията този обем съвсем не е достатъчен, особено ако човек желае да запази информацията, която е свалил от интернет, оптичен носител или флаш носител, за по-дълго време. Много мои познати и приятели се чудят защо просто не изтрия филм или музика, за да освободя място. Отговорът на този въпрос е прост: 90% от филмите и музиката, които съм запазил не могат да бъдат открити лесно в Интернет и свалени. Поради тази причина се чуствам длъжен да си ги пазя до определен момент от бъдещето. Това е и основната причина да ми липсва място по дисковете и всеки път да се чудя какво да изтрия или прехвърля. Положението става нетърпимо и решение трябва да бъде намерено.
По този въпрос имам две възможни алтернативи:
Запис на информацията върху оптичен носител или върху механичен такъв.

Оптичен носител DVD /Digital Versatile Disk/:
DVD оптичния носител е на сцената от 1995та година.
Разбира се широкодостъпен става едва след 2000та година.
Произвежда се в размери от 4,7GB (DVD5 еднослоен) до 8,5GB (DVD9 двуслоен). Всеки модерен компютър разполага с DVD оптично записващо устройство включително и моя. Пари ще се дават само за празната медия, а цените са повече от народни, поне за DVD5. Разбира се DVD5 безкрайно не ме устройва, тъй като повечето видео файлове, които искам да записвам са с обем над 8гб. Това означава, че само DVD9 се класира, но цената на единичен празен носител не е особено ниска ~ около 2-3лв. При файлове с размер над 8,5GB ще се наложи разцепване, а оттам и записването на няколко броя дискове. Ако избера този метод, това означава, че бързо ще се напълня с дискове и за гледането на един филм ще се наложи да сменям дисковете в оптичното устройство.
Цената за 1GB е 35 стотинки. DVD стандартът не се класира.

Оптичен носител Blu-Ray /400nm blue laser/:
Това е победителя от войната Blu-Ray VS HD-DVD.
Произвежда се в размери от 25GB /еднослоен/ до 50GB /двуслоен/. Някои модерни компютри разполагат с комбо DVD записващо и Blu-Ray четящо устройство. Малка част от модерните компютри разполагат с Blu-Ray записващо устройство. Именно закупуването на такова обмислям аз. Оказа се, че цената на записващите устройства и медия е сравнително ниска. 160-170лв за записващото устройство и по 3лв. за диск с размер 25GB. 
Това означава 12 стотинки за 1GB. Blu-ray се класира.


Механичен носител HDD /hard disk drive/
Една добра алтернатива винаги си остават магнитните носители на информация, а именно твърдите механични дискове - HDD. Произвеждат се във всякакви капацитети и размери на тялото.
Аз съм хвърлил око на 2000GB дисковете. Не виждам особен смисъл от по-малък диск, когато бързодействието му не е определящ фактор. Цената на 2000GB към днешна дата, основно благодарение на наводненията и картелните споразумения, е 240лв. Това означава 12 стотинки за 1GB. HDD се класира.

Изборът ми се свежда до Blu-Ray или HDD.
Нека да разгледаме предимства и недостатъците на двата стандарта:

Blu-Ray
- Необходим е класъор или отделни кутийки за дисковете. Това заема място.
- Необходима е записвачка.
- Възможно е неуспешно записване и безвъзвратна повреда на оптичния носител.
- Малко модерни компютри притежават Blu-Ray четящо устройство.
+ Теоретичен живот на оптичния носител - 100 - 150 години.
+ Един диск е достатъчен за един HD филм.

HDD
- Необходима е външна USB кутия. При повече дискове е необходим и USB хъб.
- Възможна е преждевременна повреда в HDD и загуба на информация.
- Теоретичен живот на HDD - 3 - 10 години.
+ Бърз достъп до информацията.
+ Заема малко място.
+ Работи на всички модерни компютри.

Несъмнено HDD има по-малко недостатъци, но най-силно ме притеснява възможността да загубя безвъзвратно цялата информация. Ако повредата е в електрониката, тогава възстановяването е напълно възможно. При оптичния носител също е възможна загуба на информация след успешен запис, но като собственик на над 250 ДВДта мога да ви споделя, че до този момент броят на неработещите ми дискове е по-малък от 5%. При Blu-Ray стандарта, поради различния процес на запис, се постига изключителна устойчивост на покритието срещу светлина.
Тепърва предстои да взема решение кой носител на информация да избера, но определено изпитвам силен интерес към Blu-Ray като по-модерната и издръжлива медия.