rss
email
facebook

19 март, 2010

HTC HD2

Наследникът на HTC Touch HD най-накрая кацна в моите ръце.
Всъщност вече цяла седмица го ползвам активно и мога спокойно да кажа следното:
Какъв страхотен ъпгрейд!





Накратко ще ви запозная и с ключовите параметри:
Dimensions - 120.5 x 67 x 11 mm
Weight - 157 g
Display - TFT capacitive touchscreen, 65K colors
Size 480 x 800 pixels, 4.3 inches
Memory - 448 MB RAM, 512 MB ROM
CPU - Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz
Stand-by - Up to 490 h (2G) / Up to 390 h (3G)

Външен вид, ергономичност и качество на изработката.
Спрямо стария ми HTC Touch HD спокойно мога да кажа, че големият батко ми се струва по-лек, въпреки че по параметри е с 11 грама по-тежък. На външен вид устройството е масивно, сравнително добре изработено. Пластмасата доминира, като изключение е алуминиевият капак на батерията. Махането на този капак е изключително странно и според мен дори некадърно измислено. Човек остава с усещането, че устройството се счупва в ръцете му. За съжаление поради увеличаването на физическите размери ергономията като че ли за пореден път е пострадала отново. Липсата на силно загладени ръбове оставя леко
тухленско усещане в ръката. Iphone 3G в това отношение е много по-приятен и удобен. От НТС умело са интегрирали и 5 хардуерни бутона под дисплея. Дъртакът Touch HD беше снабден със сензорни бутони, при които отсъстваше усещането за натиск, но въпреки това те придаваха по-стилен вид на устройството. От друга страна хардуерните бутони не могат да бъде активирани случайно, както многократно ми се е случвало със сензорните. Неприятно моето устройство е, че първата двойка хардуерни бутони при почукване издава хлопащ звук. Като заговорих за качество иска ми се също така да спомена и усещането за евтина изработка. Прокарвайки пръст от дисплея към рамката му се усеща груб ръб, който ми се струва е различен от дясната и лявата страна на екрана.

Out of the Box usability
Според мен устройството може да посрещне всички нужди на обикновения потребител, дори е много вероятно той или тя да види зор с първоначалната настройка и разучаване. Когато обаче заговорим за напредналия потребител определено мога да кажа, че устройството не върши кой знае каква работа "out of the box". Изисква се сериозна донастройка на TouchFlo интерфейса и на самото устройство. Много функции могат да бъдат променени или добавени чрез просто инсталиране на .cab файлове, но има и такива, които изискват бърникане по регистрите на операционната система. Аз като една голяма претенция се заиграх и в рамките на 4-6 часа успях да си настроя апарата по мой вкус и подобие.

Екран и Звук
Относно екрана не мога да имам абсолютно никакви претенции. Интересното е, че HTC HD2 е първото Windows Mobile устройство с капацитивен мултитъч екран. Първото определение ще рече, че екранът разчита на естествената проводимост на човешкото тяло или казано просто можете да взаимодействате с дисплея само посредством тялото си, най-вече пръстите. Второто определение означава, че можете да използвате повече от един пръст, за да взаимодействате с интерфейса на устройството. При HTC HD2 програмите, които се възползват от това са само HTC Album, Google Maps и Opera. В бъдеще може да се появат повече. Резолюцията на екрана е "стандартната" за последното поколение PDA устройства - 800x480 пиксела, а размерът е 4,3 инча - 10,9см. Именно големината на екрана създава и голямата разлика между това устройство и всички останали на пазара. Интернет браузването се прави с лекота и дори без зуумване на страницата текстът остава четлив. Стига толкова хубави приказки за екрана, време е да се изкажа и по отношение на звука. Мнението ми е, че качеството на звънене и качеството на просвирване през слушалки е една идея по-лошо спрямо HTC Touch HD. Максималната сила на звънене ми е слаба спрямо старото устройство, а качеството на просвирване на flac през Nitrogen Player със слушалки AKG K324 ми се струва поне една идея по-лошо, а може би и повече. Явно HTC HD2 не е ориентиран към мобилните аудиофили, въпреки това ще продължа да търся някакви софтуерни възможности за увеличаване на качеството.

WinMo 6.5 & HTC TouchFlo
WM6.5 e една стъпка нагоре спрямо 6,1, но не мисля да се впускам в излишни обяснения какво точно е различното. Просто приемете, че 6,5 е по-добър и толкоз. Относно TouchFlo интерфейса първо е хубаво да кажа, че той вече си има друго име, а именно HTC Sense. Основните промени са козметични и отчасти функционални. За съжаление, както споменах по-рано, напредналият потребител ще трябва да промени визуално интерфейса с цел донапасване по собствения си вкус и то посредством инсталиране на готови .cab файлове и пипане по регистрите на ОСа /може да се ползва Resco Explorer/. Ето и два линка, където ще намерите купища туикове: ЛИНК1 и ЛИНК2

Хардуер и Издръжливост
Несъмнено устройството може да покаже мускули със своя 1Ghz Процесор и това най-много личи в плавната работа на HTC Sense интерфейса и реалният мултитаскинг. Старият ми HTC Touch HD, въпреки положителните промени по производителността които бях направил, все не успяваше да се справи с повече от 2 задачи едновременно. В някои случаи дори не успяваше и с повече от 1 задача да се справи. Новото устройство мачка повече от 2 задачи без дори да се изпоти, но разбира се това се отразява на живота на батерията. При пряко физическо сравнение между батериите на Touch HD и HD2 се оказа, че батерията на второто устройство е по-малка. Това разбира се е нормално, поради по-ниския капацитет - 1230 mAh спрямо 1350 mAh за Touch HD. Старата тухла спокойно издържаше 4 дори и 5 дни в режим на стендбай при умерена употреба на Wi-Fi, GPS, слушане на музика и четене на електронни книги. Новият наследник за съжаление успява да изсмуче целия сок на батерията за около 2 дни при същия тип употреба. Надявам се с увеличаването на циклите на батерията да се промени малко и живота й, положително разбира се.

Краен Извод
Ако имате HTC Touch HD или друг PDA от подобен клас, заслужава ли си да направите ъпгрейт към HTC HD2? За съжаление отговорът е Не.
Причините са следните:
1. Цената на Touch HD втора ръка е между 420 и 500лв.
2. Цената на нов HTC HD2 е между 800 и 1000лв.
3. За 400лв наследникът за съжаление не може да предложи абсолютно нищо революционно.

Несъмнено HD2 е уникално устройство, с най-големия екран на пазара към днешна дата, с един от най-бързите мобилни процесори, но софтуерната му платформа определено не е силната му страна. За един краен потребител е важно дадено устройство да е достатъчно добро "out of the box", за съжаление HD2 не е. Необходимо е допълнително донастройване, откриване на подходящ софтуер, неговото инсталиране и така нататък. За много напреднали потребители това несъмнено е лесно, но за един обикновен човек може да се окаже наистина мъчна задача. За съжаление това, което Apple и Iphone постигнаха през годините и в трите си поколения устройства все още не може да бъде надминато. HTC HD2 е страхотно устройство, но за напреднали потребители, които имат опит с Windows Mobile платформата. Точно онази интуитивност и лекота на работа, която забелязваме още в момента, в който хванем Iphone в ръцете си липсват при WM. За мен HTC HD2 е страхотен апарат с големи възможности и добра цена. Доволен съм от ъпгрейта и се надявам джаджата да ме слуша, както бившето ми Touch HD.

Малко полезни връзки за любопитните:
Сравнение между Touch HD & HD2 - ЛИНК
Ревю на HTC HD 2 - ЛИНК
Разопаковане и преглед на HTC HD2 - ЛИНК